De Bruggenbouwers doen doorlopend onderzoek naar de kloof tussen overheid en burgers – en de transitie die er nodig is om deze te overbruggen.

Ons onderzoek hanteert een brede benadering, omdat wij geloven dat diverse invalshoeken nodig zijn om de problematiek in zijn volledigheid in beeld te krijgen. Daarom kijken we vanuit het bestuurskundig en juridisch perspectief, maar ook vanuit de psychologische, sociologische en bedrijfskundige kant van het probleem. In die context komen we verder.

Artikel

De activistische ambtenaar als de juiste ambtenaar?

Nieuwe acties van zogeheten ‘activistische ambtenaren’ duiken inmiddels bijna wekelijks in de media op. Deze ontwikkeling zet een discussie over de wenselijkheid van dit soort ambtenaren in gang, resulterend in een stroom aan opiniestukken en handreikingen. Maar welk beeld van de ambtenaar treed op bij voor- en tegenstanders? En waar worden spanningen zichtbaar in deze discussie?

Lees verder »
Artikel

Organisatiecultuur, cultuurverandering en de overheid

Organisatiecultuur is een complex onderwerp waar de Bruggenbouwers zich dagelijks over buigen, zowel in theorie als praktijk. In onderstaand artikel beschrijft Bruggenbouwer Karli wat cultuur inhoudt, waarom het zo ingewikkeld is om het bewust te beïnvloeden, én hoe je er als (overheids)organisatie toch praktisch mee aan de slag kunt.

Lees verder »