De Bruggenbouwers doen doorlopend onderzoek naar de kloof tussen overheid en burgers – en de transitie die er nodig is om deze te overbruggen.

Ons onderzoek hanteert een brede benadering, omdat wij geloven dat diverse invalshoeken nodig zijn om de problematiek in zijn volledigheid in beeld te krijgen. Daarom kijken we vanuit het bestuurskundig en juridisch perspectief, maar ook vanuit de psychologische, sociologische en bedrijfskundige kant van het probleem. In die context komen we verder.

Artikel

Organisatiecultuur, cultuurverandering en de overheid

Organisatiecultuur is een complex onderwerp waar de Bruggenbouwers zich dagelijks over buigen, zowel in theorie als praktijk. In onderstaand artikel beschrijft Bruggenbouwer Karli wat cultuur inhoudt, waarom het zo ingewikkeld is om het bewust te beïnvloeden, én hoe je er als (overheids)organisatie toch praktisch mee aan de slag kunt.

Lees verder »
Artikel

Waarom vertrouwenscijfers fluctueren en tóch zo belangrijk zijn

“Minste vertrouwen in Tweede Kamer in 10 jaar tijd”. “Nederlander vertrouwt politiek niet meer”, “Nederlanders hebben vertrouwen in elkaar, niet in de politiek” zomaar een greep uit de koppen die de afgelopen tijd zijn verschenen. De percentages in hoe laag dit vertrouwen is verschillen echter aanzienlijk per organisatie. Hoe kunnen we deze verschillen per organisatie en meetmoment verklaren? En wat is de waarde van deze cijfers als ze zo van elkaar verschillen? In dit artikel zullen we op zoek gaan naar de antwoorden op deze vragen.

Lees verder »